Wordt 2019 het jaar van de QR-codes?

QR-codes worden steeds belangrijker in het betalingsverkeer. Voorheen was de ‘stippeltjescode’ vooral leuk om een website te bezoeken of een YouTube filmpje te bekijken, door de code vanaf een smartphone te scannen. 2019 moet het jaar worden waarin de QR-code zal doorbreken in diverse betalingsomgevingen.

In ons land wordt de QR-code (beperkt) toegepast op verschillende manieren. Bij een thuis uitgeprinte boardingpass wordt de QR-code geprint voor gebruik op de luchthaven. Bij betalingsverkeer bij bepaalde banken (o.a. Rabobank) scan je als gebruiker de QR-code met je ‘scanner’, om vervolgens een toegangs- of betalingscode te ontvangen. Maar van betalen van diensten of goederen in het dagelijkse betalingsverkeer is nog nauwelijks sprake. Specialisten zeggen dat dat dit jaar gaat veranderen, omdat inmiddels alle moderne smartphones QR-codes realtime kunnen scannen.

Diverse specialisten verwachten dat het printen van QR-codes op de kassabon voor een snelle koppeling gaat zorgen, om diensten en producten te kunnen gaan betalen. Geen tussenkomst meer van een ‘pasjes terminal’, en dus ook geen abonnement bij een betalingsprovider. In het zakelijke segment wordt verwacht dat facturen meer en meer voorzien zullen worden van een QR-code, waardoor betalingen met één scan direct gedaan kunnen worden. Dat valt overigens nog te bezien, de gewoonte een factuur lang(er) te laten liggen is een nog steeds zeer veel voorkomende gewoonte.

Voor consumenten is contactloos betalen nu al veel makkelijker, er hoeft immers geen pincode te worden ingevoerd. Maar een bankpas is nog altijd een vereiste. De
QR-code zal de ‘concurrentie’ aangaan met de bankpas. Het zal sneller gaan dan de conversie van magneetstrip via chip naar contactloos. De bankpas zal het afleggen tegen de uitgeprinte QR-code.

bron: Blokboek, Peter Luit/21/01/2019/Trends

Efficiënta | Burgemeester Aalberslaan 78 | 2922 BE Krimpen a/d ijssel
+31 180 512 522  |  info@efficienta.nl

Privacy Policy
Leveringsvoorwaarden