Zoeken naar meubels, nieuws etc
AI

Artificial Intelligence – de leuke mogelijkheden en de valkuilen

29-09-2023

Artificial Intelligence (AI) artwork is enorm in opkomst en ontzettend leuk om te ontdekken en in de gaten te houden. Het is toegankelijk voor de niet professionele designers, maar ook echt heel interessant voor de traditionele ontwerper. Want naast de mogelijkheden zijn er ook legio valkuilen, dus (technische) kennis zal altijd een vereiste zijn van een goed ontwerp.

Een korte intro
Via open source websites kun je een account aanmaken en met de juiste prompts (instructies) een paar opmaakvoorstellen krijgen. MidJourney werkt graag via het van oorsprong gamers platform, Discord. Binnen Discord zijn er subchannels waar beginners, gevorderde en experts met elkaar kunnen chatten, bellen of lessen kunnen volgen over het gebruik hiervan. Wij kijken vanuit ons vakgebied toch liever in de grafische hoek en dan hebben Photoshop en Adobe Firefly écht hele leuke opties om met AI te experimenteren.

Maar wat zijn nou de verschillen?
Het grootste verschil zijn de lagen. 
Designers werken graag met lagen zodat ze verschillende elementen kunnen aanpassen naar hun idee en de wensen van de klant. Hetgeen wat nu vaak gemaakt wordt zijn ‘platte’ afbeeldingen. Je kunt wel kleine aanpassingen maken door middel van het opslaan van het voorlopige ontwerp en dan daar weer nieuwe prompts aan toe voegen, maar dat blijft toch een beetje knullig behelpen.

DALL-E, ontwikkeld door dezelfde makers als ChatGPT, is gemaakt om afbeeldingen te genereren en/of te bewerken. Je moet wel credits kopen om de functie te gebruiken. Inmiddels is er ook al sprake van een DALL-E 3, die meer nuances en details gaat begrijpen voor nog accuratere afbeeldingen. Getty Images komt binnenkort ook met een tool waarbij je rechtenvrije foto’s uit hun databank kunt gebruiken om nieuwe beelden te genereren. 

De AI in Photoshop is ontwikkeld waar het programma voor bedoeld is: om afbeeldingen te verfraaien of te manipuleren. Je kunt hier vanaf het begin beginnen (achtergrond, bestaand of gegenereerd) en dan per laag een nieuwe prompt toevoegen. Photoshop rendert uit eigen bestanden (Adobe stock) afbeeldingen die óók nog eens de juiste sfeer behouden met de onderliggende lagen. Is dit foolproof? Zeker niet. Realistische beelden met mensen geven nu nog de grappigste uitkomsten, maar dat duurt niet lang meer.

Een voorbeeldje: de gebruikte prompt in Photoshop is “Woman on the beach reading a book.”

Woman on beach reading

Bij Dall-E geef je een prompt op en verbindt het programma verschillende afbeeldingen en trefwoorden tot 1 geheel. Hierdoor kunnen grappige maar onwenselijke situaties ontstaan als een afbeelding per ongeluk een verkeerde tag heeft. Daarnaast zijn de afbeeldingen erg klein. Prima voor online gebruik maar nog niet geschikt voor offline media.

Illustrator heeft ook een AI functie, maar op dit moment kun je alleen nog maar de kleuren manipuleren van je artwork. Naast interessante beelden en kleurcombinaties kan het ook enorm veel tijd besparen als je complex artwork wilt herkleuren. Handig!

Adobe Firefly is ook steeds complexer aan het worden, of nouja complexer, je kunt er steeds meer mee. Bovendien is het is ook toegankelijk voor commercieel gebruik. Het is mogelijk om afbeeldingen te genereren of generatief te vullen, teksteffecten te genereren, vector afbeeldingen te herkleuren en er zijn nog spannende dingen in de maak, zoals het renderen van 3d modellen naar realistische afbeeldingen, of met 1 muisklik de beeldverhouding te veranderen, de zijkanten te vullen of schetsen naar kleurrijke afbeeldingen omzetten. Knetter leuk dus!

Niet alle AI programma’s zijn geschikt voor afbeeldingen, met bijvoorbeeld ChatGPT kun je coderen, codes laten nakijken, verhalen schrijven of complete reizen boeken! In het geval van ontwerp of beeld genereren kun je ChatGPT inzetten om goede prompts te genereren.

Een aantal voorbeelden van Adobe Firefly
Als voorbeeld heeft onze designer Renee in Adobe Firefly de prompt gegeven; Rottweiler die motor rijdt met een kat als passagier. Op het moment van genereren nog in het Engels voor toen het beste resultaat, maar de introductie van meerdere talen gaat snel. 

Rottweiler motor with cat

Zoals je ziet geeft het verschillende uitingen, maar ook uitingen waarvan de proporties niet kloppen. Geen Rottweiler is gebruikt maar een soort mix met een Dobermann en een ander soort ras. Eigenlijk is er in alle 4 de voorbeelden geen echte Rottweiler gebruikt. Dit laat gelijk zien welke beperkingen er zijn, voor nu tenminste. Overigens krijg je bij het opnieuw genereren telkens een andere uitkomst. Dezelfde prompt maar dan met andere stijlen, levert ook andere illustraties op, maar nog steeds zonder Rottweiler!

Rottweiler motor

Om ons punt nog wat kracht bij te zetten, hierbij een hele simpele prompt voor een foto. 

“Rottweiler playing fetch”

Rottweiler playing fetch

Ook dit resultaat laat te wensen over, maar wel leuk dat het kan.

De grootste uitdaging momenteel ligt hem toch nog in de output van het gegenereerde beeld/illustratie. De resolutie is dan misschien prima voor een visitekaartje, maar nog onbruikbaar als het om een grotere afdruk gaat op bijvoorbeeld poster, vlag of in een brochure. De afbeelding wordt in een RGB-omgeving gegenereerd, maar voor offline media is de niet automatische omzetting van RGB naar CMYK toch echt beter. Op beeldscherm ziet het er gaaf uit, maar afgedrukt moet het er óók nog gaaf uitzien. We laten het gebruik van een PMS-kleur maar even helemaal buiten beschouwing.

Photoshop is momenteel het enige (ons bekende) programma waarmee je een fatsoenlijke resolutie kunt downloaden van een AI gegenereerd beeld.

Conclusie: Mooie techniek die wij op de voet volgen, maar waar zeker ook nog een flinke dosis technische kennis voor nodig is om de gegenereerde beelden gereed te maken voor offline media. En laten we die kennis nu nèt in huis hebben! Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. We sparren graag met je over dit onderwerp en onze passie voor drukwerk.

PS. De tekst die we via ChatGPT hebben laten maken over dit onderwerp heeft inhoudelijk de toets van Carla en Renee niet doorstaan. 😊

Hier kunt u ons vinden

Copyright © 2024 Efficiënta Offsetdrukkerij B.V. 
Website by Efficiënta Offsetdrukkerij B.V. 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze leukste projecten.

Contact

Efficiënta Offsetdrukkerij B.V. 
Burgemeester Aalberslaan 78
2922 BE Krimpen a/d IJssel

+31 180 51 25 22  
info@efficienta.nl

Privacy policy
Leveringsvoorwaarden
Wij zijn lid van het KVGO.