Zoeken naar meubels, nieuws etc
AI, AI, AI, alweer een blog over AI?

AI, AI, AI, alweer een blog over AI?

15-02-2024

Jazeker! Maar nu niet alleen over al die leuke mogelijkheden en valkuilen in het ontwerpen van afbeeldingen, maar ook informatie over wat er nu aan de hand is qua auteursrechten bij gebruik van Artificial Intelligence (AI).

Wij vinden het zelf maar wat leuk om op een verantwoorde manier Artificial Intelligence te gebruiken en deze naar eigen hand aan te passen in een ontwerp. Maar waar de vorige blog ging over het genereren van foto’s, willen we nu vooral aandacht besteden aan hoe AI eigenlijk gemaakt wordt en waar (mogelijk) de rechten zitten.

Hoe worden AI afbeeldingen/illustraties gemaakt?
Door middel van een prompt (instructie) ontstaat een gegenereerd beeld. AI-systemen zijn getraind met data, ook wel “deep learning” genoemd. De input van deze data komt niet uit één of twee foto’s, maar uit miljoenen referentiefoto’s EN de metadata die daarachter zit. Maar waar komen deze referentiefoto’s vandaan? Nou, van kunstenaars, fotografen en illustratoren, dus mensen zoals jij en ik!

Rechtzaken
Er lopen op dit moment een aantal rechtszaken in Amerika omtrent het gebruik van AI, of beter gezegd, tégen het gebruik van sommige referentiefoto’s die AI gebruikt voor deep learning – en met goede reden! Sommige programma’s gebruiken afbeeldingen uit bekende zoekmachines of afbeeldingen van kunstenaars, tekenaars, illustrators etc. om een bepaalde stijl of beelden te genereren. Zonder toestemming van de artiest! Deze beelden lijken zó erg, dat je bijna zou denken dat de kunstenaar zelf het beeld gemaakt heeft. 

Maar niet alleen foto’s worden gebruikt voor deep learning.
Tekstgenerators hebben ook input nodig om teksten te kunnen genereren. Deze data-informatie wordt uit (online) bronnen gekopieerd, oftewel “gescraped”. Denk hierbij aan boeken maar ook nieuws artikelen van gerenommeerde bladen, al dan niet met toestemming. Het probleem is dat het soms zó letterlijk gekopieerd wordt, dat boeken op een her publicatie lijken. Zonder toestemming of tussenkomst van de auteur, maar geschreven door Artificial Intelligence. 

Auteursrecht
Auteursrecht is in verschillende wetten, verdragen & richtlijnen vastgelegd. Over het algemeen is de maker van het werk de rechthebbende die mag beslissen wat er met zijn of haar werk gebeurd. Op het moment van schrijven is er door verschillende rechters besloten dat er op AI geen auteursrecht kan zitten, aangezien dit “niet door mensen gemaakt is en er dus geen creatieve beslissingen zijn gemaakt”. Als een mens daarna nog zijn creativiteit er op los heeft gelaten, kan er mogelijk wél auteursrecht op worden aangevraagd. 

De pijn zit hem dus niet op het auteursrecht van de afbeeldingen die gegenereerd zijn, maar meer in het traject ervoor: op het auteursrecht en copyrights van degene die de originele beelden en of teksten hebben geschreven en zonder toestemming nu gebruikt worden als basis.

Maar, jullie gebruiken ook AI, hoe zit dat dan? 
Als wij content genereren op basis van AI gebruiken wij Adobe Firefly software, die gebruikt wordt in Illustrator, Photoshop & een eigen website van Firefly.
Dit is wat Adobe zegt over hun AI: “Het huidige model voor generatieve AI van Firefly is getraind met een dataset van Adobe Stock, werkt met een open licentie en content uit het publieke domein waarvan het auteursrecht is verlopen.”

Hiermee creëert Efficiënta verantwoorde ontwerpen.

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Wij ook! We kunnen er úren over kletsen onder het genot van een kop koffie ðŸ˜ŠBel of mail ons voor een afspraak, we vinden het leuk om kennis te maken én te delen.

Hier kunt u ons vinden

Copyright © 2024 Efficiënta Offsetdrukkerij B.V. 
Website by Efficiënta Offsetdrukkerij B.V. 

Aanmelden voor nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze leukste projecten.

Contact

Efficiënta Offsetdrukkerij B.V. 
Burgemeester Aalberslaan 78
2922 BE Krimpen a/d IJssel

+31 180 51 25 22  
info@efficienta.nl

Privacy policy
Leveringsvoorwaarden
Wij zijn lid van het KVGO.